Slöjda ett hus – kurs i grindbygge

by Administratör, 16 november, 2022

Har du lust att slöjda ett hus? Hundkoja, vedskjul, lusthus, växthus eller carport? På denna kurs får du lära dig grindbyggteknik, ett uråldrigt norskt byggsätt för ekonomibyggnader. Vackert, hållbart, flexibelt!

Det är sannolikt att grindbyggtekniken har utvecklats över flera tusen år och har samband med järn- och bronsålderns långhus. Tekniken har varit den dominerande byggtekniken till logar, uthus, båthus m.m. i områden med lite skog, där det var viktigt att bygga materialsnålt.

Under kursen får du lära dig grunderna i denna byggteknik, då vi bygger stommen till ett mindre hus som ska uppföras på Bäckedals folkhögskola. Du får även möjlighet att göra en egen modell av konstruktionen som är till hjälp när du vill bygga hemma.

Ett grindbygge görs med enkla verktyg; såg och stämjärn är de viktigaste verktygen, samt yxa och kniv för att tälja de dymlingar som håller delarna samman.

Man kan bygga med olika typer av tak och med eller utan väggar. Man kan även ha lösa väggar som exempelvis monteras om hösten för att skydda veden eller liknande.

Enbart taket fästs med spik, så det är enkelt att plocka ned grindbygget och ta det med när man flyttar.

Inga förkunskaper krävs.

Mette Handler är slöjdare och jägmästare och har bott många år i Norge. Läs mer om henne i tidskriften Hemslöjden 2/14 och om kursen på Bäckedal i Gård & Torp, 3/22 och på http://www.mettehandler.se/.

Tid: 12 – 18 juni 2023
Lärare: Mette Handler
Kostnad: 1 400:- (material, lunch, kaffe) 3 405:- (frukost, middag, logi)
Antal platser: 12 st
Åldersgräns: 18 år
Anmälan: Senast 23 april 2023