Forntida smide & metallhantverk år 2

Fördjupa dig inom smide

Vill du fördjupa dina kunskaper inom forntida smide? Undrar du hur dåtidens smeder gjort i olika tider? Vill du veta varför de gjorde så? Detta är frågeställningar som hjälper oss förstå hur vi kan smida även i nutid.

Att verkligen vrida och vända på historiska föremål och tekniker gör att du får en bättre förståelse för hantverket. Detta ger också kunskap kan bidra till stor valfrihet, kreativitet och flexibilitet i nutida skapande.

Kursinnehåll

Under år 2 får du testa både storskaligt smide och att rekonstruera föremål med historiska metoder. Du får utforska forntida smide mer ingående samt prova på mer avancerad ytdekor.

Förbestämda projekt blandas med tid för egna idéer och projekt. Precis som under år 1 har du ett fördjupningsarbete men under år 2 får du ytterligare ett par veckor på dig att djupdyka i valfritt ämne. Under kursen Forntida smide och metallhantverk – år 2 har du en veckas praktik där du själv väljer praktikplats. I kursen har du stor möjlighet till påverkan av de olika blockens innehåll i överenskommelse med dina studiekamrater och lärare.

Upplägg

Kursens mål är att ge en djupare kunskap i mer avancerade smidestekniker. Målet är att du skall få större förståelse för de historiska processerna och utveckla din förmåga att analysera. Kursen kan även vara en språngbräda för ditt liv som smed.

Du arbetar mer självständigt och analytiskt än under år 1 och ser inte ett dåligt resultat som ett misslyckande utan som ett steg framåt i processen och vår gemensamma förståelse för hantverket. Under kursen arbetar du ofta i längre block och du kan i perioder spendera mer tid självständigt med efterforskningar och förberedelser innan du sätter igång med det praktiska arbetet och du dokumenterar ofta dina försök och insikter.

Några gånger per termin är det föreläsningar, kulturevenemang och gemensamma aktiviteter för hela skolan.

Vem kan gå Forntida smide & metallhantverk – år 2?

Den här kursen riktar sig till dig som vill fördjupa din kunskap inom smide. Du som söker har tidigare gått år 1 hos oss eller har en tidigare smidesutbildning på en annan skola eller som lärling.

Efter kursen

Efter kursen så kommer du ha fördjupad kunskap och förståelse om forntida smide. Du kanske väljer att ha en egen smedja, undersöka nya hållbara metoder eller söka samarbeten med andra. Du kan också söka vidare till andra kreativa eller konstnärliga utbildningar.

Övrigt

Bäckedals smedja ligger några kilometer från skolan. Det går bra att gå, cykla eller åka buss eller åka i egen bil.

 • Kursens längd:

  2 terminer
 • Kursdatum:

  HT: 19 augusti – 18 december 2024. VT: 13 januari - 6 juni 2025
 • Studietakt:

  100%
 • Studieform:

  Platsbundet
 • Kostnader:

  Kursen är kostnadsfri, men avgift för service, material och eventuella studieresor tillkommer. Exakt summa varierar och meddelas i samband med antagningsbesked.

 • Sista ansökningsdag:

  1 maj

Kontaktperson:

Fler Hantverks- & Hållbarhetskurser

Forntida Smide & Metallhantverk år 1

Ett tidlöst hantverk Sedan urminnes tider har smeder gjort verktyg, kittlar, lås och konstnärliga utsmyckningar. Idag fyller smeder en roll...
LÄS MER about Forntida Smide & Metallhantverk år 1

Forntida smide & metallhantverk år 2

Fördjupa dig inom smide Vill du fördjupa dina kunskaper inom forntida smide? Undrar du hur dåtidens smeder gjort i olika...
LÄS MER about Forntida smide & metallhantverk år 2

Hållbar kunskap

En kurs för dig som vill lära dig av äldre tiders kunskaper och vår tids möjligheter för att leva ett...
LÄS MER about Hållbar kunskap

Människa Natur Teknik

Människa Natur Teknik, MNT, är en kurs där vi vill bevara, förmedla och utveckla kunskapen om samspelet mellan människa, natur...
LÄS MER about Människa Natur Teknik

Regenerativt lantbruk & Holistic management

Vill du bruka jord och natur på sätt som ökar biologisk mångfald och stärker ekosystem? Vill du lära dig om...
LÄS MER about Regenerativt lantbruk & Holistic management

Skinngarvning

Kursen för dig som vill arbeta med händerna och lära dig miljövänliga hantverk med hållbara traditioner Du kanske söker en...
LÄS MER about Skinngarvning

Textil – Hantverk, Historia, Hållbarhet

Från fiber till färdigt föremål Vill du lära dig mer om textilhantverk? Drömmer du om att väva eller sy för...
LÄS MER about Textil – Hantverk, Historia, Hållbarhet