Slöjda ett hus – kurs i grindbygge

Har du lust att slöjda ett hus?

Hundkoja, vedskjul, lusthus, växthus eller carport? På denna kurs får du lära dig grindbyggteknik, ett uråldrigt norskt byggsätt för ekonomibyggnader. Vackert, hållbart, flexibelt!

Det är sannolikt att grindbyggtekniken har utvecklats över flera tusen år och har samband med järn- och bronsålderns långhus. Tekniken har varit den dominerande byggtekniken till logar, uthus, båthus m.m. i områden med lite skog, där det var viktigt att bygga materialsnålt.

Kursinnehåll och upplägg

Under kursen får du lära dig grunderna i denna byggteknik, då vi bygger stommen till ett mindre hus som ska uppföras på Bäckedals folkhögskola. Du får även möjlighet att göra en egen modell av konstruktionen som är till hjälp när du vill bygga hemma.

Ett grindbygge görs med enkla verktyg; såg och stämjärn är de viktigaste verktygen, samt yxa och kniv för att tälja de dymlingar som håller delarna samman.

Man kan bygga med olika typer av tak och med eller utan väggar. Man kan även ha lösa väggar som exempelvis monteras om hösten för att skydda veden eller liknande.

Enbart taket fästs med spik, så det är enkelt att plocka ned grindbygget och ta det med när man flyttar.

Vem kan gå kursen

Alla över 18 år kan söka kursen. Inga förkunskaper krävs.

Övrigt

Lärare är Mette Handler, slöjdare och jägmästare och har bott många år i Norge. Läs mer om henne i tidskriften Hemslöjden 2/14 och på http://www.mettehandler.se/.

 • Kursens längd:

  1 vecka
 • Kursdatum:

  24 - 30 juni 2024
 • Studietakt:

  100%
 • Studieform:

  Platsbundet
 • Kostnader:

  Material, lunch och kaffe: 1 430:-

  Logi, frukost och middag: 3 405:-

 • Sista ansökningsdag:

  15 april 2024.

Kontaktperson:

Fler Korta kurser

Nybörjarkurs i smide

Har du smidesdrömmar? Kursinnehåll och upplägg En kortkurs för grunderna i traditionellt järnsmide. På denna kurs får du lära dig...
LÄS MER about Nybörjarkurs i smide

Silversmide med historisk inriktning

Kursinnehåll och upplägg Grundkurs En kurs med alla grundtekniker inom silversmidet. Smycken och bruksföremål från historiens alla perioder är vår...
LÄS MER about Silversmide med historisk inriktning

Slöjda ett hus – kurs i grindbygge

Har du lust att slöjda ett hus? Hundkoja, vedskjul, lusthus, växthus eller carport? På denna kurs får du lära dig...
LÄS MER about Slöjda ett hus – kurs i grindbygge