Levande trä – med historia och hållbarhet i fokus

by Administratör, 18 december, 2018

Trä är ett levande material som människan använt i tusentals år och som fortfarande är en viktig del i vårt moderna samhälle. Den här kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om trähantverk ur ett historiskt perspektiv och hur vi kan använda det i en hållbar framtid.

Kursens mål är att ge dig praktiska kunskaper i träslöjd med handverktyg. Du får lära känna träet som material och vilka egenskaper olika träslag har. Fokus ligger på att jobba med handverktyg och historiska tekniker, och samtidigt fundera på hur framtiden ser ut. Vad kan vi lära av historien för framtiden?

Kursinnehåll
Vi arbetar bland annat i färskt trä som vi fäller själva och försöker använda trädets olika delar på bästa lämpliga sätt. Du får lära dig hur du hanterar olika verktyg och tar hand om dem på bästa sätt. Förutom träslöjd får du även smida en enkel brukskniv, sy knivslida i läder, framställa kol och tjära m.m.

I kursen ingår bland annat:

Säker trädfällning
Tillvaratagande av trädets olika delar
Tälja med kniv och yxa
Använda olika handverktyg
Jobba i både färskt och torrt trä
Slipa verktyg
Materiallära – olika träslag och vad de är bra till
Ytbehandling
Arkeologi – historisk översikt och experiment
Kulturhistoria
Hållbarhet
Prova på smide
Studiebesök kortare inspirationsresa

Vem kan söka?: Kursen är öppen för alla. Inga krav på förkunskaper. Vill du veta mer? Marie Hjelm, kursassistent Telefon: 0680-166 70.

Kurslängd: 1 termin

Terminstid:
2020-01-07 – 2020-05-29

Sista ansökningsdag: Ansökan kan göras när som helst under året. En första antagning görs 15 oktober, därefter löpande antagning i mån av plats.

Internat: För frågor gällande boende kontakta: Klaus Dudenhöfer, telefon: 0680-166 67 eller 070-201 16 89

Här söker du till kursen