Skinngarvningskurser

by Administratör, 7 juli, 2022

Välkommen till våra skinngarvningskurser. Här kan du hitta både långa och kortare kurser med lite olika inriktningar.

Läder och skinn har under alla tider varit nödvändigt för människan till kläder, förvaring och bostäder. Genom vår historia har det traditionella hantverket utvecklats med många olika metoder. Kurserna lägger tonvikten på hantverket då det utfördes manuellt/ med handverktyg. På kursen får du lära dig hållbar, småskalig och miljövänlig garvning. På kurserna tar vi fasta på de gamla och recepten för att garva skinn och hudar på ett hantverksmässigt sätt med bark och fett.

Terminstider: 9 januari – 2 juni 2023, 14 augusti – 15 december 2023
Syfte: Lära sig om hur man på olika sätt kan tillvarata skinn och läder.
Mål: Första målet kan vara att prova på och lära sig grunderna inom traditionell garvning. Går man vidare i 2,5 år är det möjligt att avlägga gesällprov och ta gesällbrev.
Antagning: En första antagning görs den 15 maj/15 oktober därefter löpande antagning vid mån av plats.

Grundkurs, kan sökas som helår eller som separat termin.

Vårterminen:
Grunderna i bark- och fettgarvning fokus på tamdjur. På kursen får du lära dig att garva lammfällar med rapsolja och äggula. Avhåra ren och-fårskinn med kalk och garvar med bark eller fett. Olika typer av garvningsförberedande metoder som klibeta och pyr. En bit nöthud garvas till rårandsläder, kalvskinn genomgarvas, fiskskinn med både fett och bark, och växtfärgning av fiskskinn ska vi också hinna med på terminen. På kursen får du också lära dig de vanligaste sömmarna i skinn och göra tofflor eller vantar. Kulturhistorisk orientering.

Här söker du till VT 2023

Höstterminen:
Då ligger fokus på garvning av vilda skinn. Älg och hjort som vi sämskar på olika vis med olika fetter, hjärna och rök. Grunderna i barkgarvning, avhårad hjort ska genomgarvas i bark. Räv/mård i sälgbark. Lammfäll med fettgarvning. Fiskskinn med bark och fett. På kursen får du också jobba med råhud, förlimning och pergament. Grunderna i sömnad för sämsk och skinndekorationer.

Här söker du till HT 2023

Påbyggnadsåret:
En individuell fördjupning där färdigheterna förfinas. Den individuella kursplanen präglas av ditt eget intresse inom garvning. Kursen bygger på stort självständigt arbete med handledning av lärare. På kursen finns också utrymme för nya försök och experiment.

Här söker du till VT 2023 Här söker du till HT 2023

Gesälltermin:
Den termin då du förbereder ditt gesällprov se kraven https://hantverksrad.se/gesall-och-mastarbrev/yrke-for-yrke/, läser garvningens kulturhistoria och gör dig redo för examination.

Här söker du till VT 2023