Skolans historia

Platsen där Bäckedal ligger har en lång historia

Bäckedals folkhögskola ligger i Sveg i Härjedalen precis där Ljusnan svänger – därav namnet Sveg.

På området har sedan gammalt funnits en bondgård kallad ”Utmed bäcken” (Utmä bättja på folkmål). En liten bäck rinner porlande fram genom området än idag. Under tidigt 1800-tal ändrades namnet till det mer förnäma ”Bäckedal”.

Folkhögskolan grundas

Under 1940-talets början inleddes ett arbete för att skapa en folkhögskola i Härjedalen. Det hela blev försenat på grund av krigsåren, men 1952 kunde arbetet äntligen påbörjas.

Rektor blev Åke Engström som tidigare varit lärare på Vindelns folkhögskola. Han hade studerat nordiska språk och historia, höll på med musik och var intresserad av konst och litteratur. Hans ledord var ”Frihet under ansvar”.

Vid invigningen oktober 1954 sa landstingets ordförande, riksdagsman Helge Lindström:

”Man har en känsla av att man närapå begår ett sakrament, när sista provinsen i landet får sin folkhögskola och man får vara med om att inviga denna.”

Därmed drog en fläkt av nya tiden in och Härjedalen hade fått en folkhögskola.

Bäckedals folkhögskola startade som en del av Jämtlands läns landsting. Idag är Region Jämtland Härjedalen huvudman för skolan.

Hantverkskurserna

Den första hantverkskursen på Bäckedal var Människa Natur Teknik som startade 1982. Året därpå startade skolans textilkursen. Sedan dess har fler hantverkskurser växt fram på skolan. En av de senare kurserna är en gesällkurs i skinngarvning vilket är extra roligt då den förste som anlade bondgården på just den plats som Bäckedal ligger idag var just garvare!