Välkommen till Restaurang Ljusnan!

Vi finns här för att servera goda och näringsriktiga måltider till kursdeltagare, personal och gäster på Bäckedals folkhögskola

Hållbarhet

De råvaror vi använder ska i största utsträckning vara hållbart producerade både socialt och miljömässigt. Mat, kök och lokalvård är certifierade enligt KRAV. Vårt mål är att ständigt öka våra inköp av hållbara varor. Vi söker också efter sätt att gynna den lokala gröna näringen här i Härjedalen.

Tankar kring maten

Vår matsedel har en hög ambitionsnivå. Här kan du smaka gamla traditionella maträtter från Härjedalen men också moderna recept. Matsedeln speglar även mångfalden på Bäckedal med rätter från olika kulturer. Beroende på tillgång serverar vi lokalt producerat kött. Hos oss kan du alltid välja mellan vegetariskt eller kött/fågel/fisk.

Specialkost

Den specialkost vi kan erbjuda är laktosfritt, mjölkfritt samt glutenfritt. Har du andra allergier eller behov av övrig specialkost men behöver hyra boende via skolan så kan du bo på vårat boende på Färjegatan. Där kan man laga egen mat.

Tillbehör

Vi har ett varierat salladsbord! Varje dag kan du välja mellan baljväxter, sallader och goda såser eller dressingar. Dessutom bakar vi vårt eget bröd med jämna mellanrum.

Större sällskap och konferens

Är ni ett sällskap på fler än fem personer som vill besöka vår restaurang? Hör då av er ett par dagar innan, så ser vi till att laga mat så det räcker!

Önskar du förlägga en konferens på Bäckedals folkhögskola? Vi kan erbjuda lokaler, utrustning, mat och fika för detta.

Vilka är vi som jobbar här?

Vi är välutbildade och matintresserade människor med sammanlagt över hundra års yrkeserfarenhet. Vårt intresse för hållbar kosthållning och Härjedalens historiska maträtter får inspiration från exempelvis Eldrimner (Nationellt resurscentrum för mathantverk) och Torsta gård.

Välkommen!

Lunch- & Middagsmeny

Öppettider i restaurangen:

Måndag – fredag

Frukost 07:45 – 08:20
Förmiddagsfika 09:45 – 10:15
Lunch 11:30 – 13:00
Eftermiddagsfika 14:15 – 14:45
Middag 16:45 – 17:30

Lördag, söndag och helgdag

Brunch 9:00 – 11:30
Middag  16:00 – 16:45

Till måltiden serveras: Salladsbord, bröd och smör, dryck, frukt, kaffe/te.

Vecka
9
Måndag

Lunch:Pasta pesto med grillost och tomat serveras med riven ost.
Pasta salsiccia serveras med riven ost.

Middag: Vegetariska äppelbiffar med lingonsås serveras med klyftpotatis.
Äppelbiffar med lingonsås serveras med klyftpotatis.

Tisdag

Lunch: Vegetarisk moussaka med aubergine och linser.
Laxpudding serveras med skirat smör.

Middag: Tzayspett serveras med klyftpotatis och bearnaisesås.
Kotlett serveras med klyftpotatis och bearnaisesås.
Kasslergratäng med ris, paprika och purjolök.

Onsdag

Lunch: Vegetarisk gryta med quorn och rotfrukter serveras med potatis.
Köttgryta med sidfläsk och rotfrukter serveras med potatis.

Middag: Tortellini med grönkål -och ostsås serveras med vitlöksstekta champinjoner och rostad blomkål.

Torsdag

Lunch: Vegetarisk lasagne serveras med grönsallad.
Lasagne med nötfärs serveras med grönsallad.

Middag: Andra chansen.

Fredag

Lunch: Soppbuffé serveras med nybakat bröd.
Ananaspaj med lättvispad grädde.

Middag: *Fredagsmys*