Allmän kurs – Natur, jakt & fiske

Förena ditt intresse för naturliv, fiske och jakt med gymnasiestudier

Vi välkomnar dig att söka kursen Allmän kurs – Natur, jakt och fiske. Kursen där du kombinerar teoretiska studier med praktiska moment. Förutom profilämnet Natur, jakt och fiske kan du läsa de ämnen som behövs för att du ska få grundläggande behörighet till högre studier.

Kursinnehåll

Människan har utnyttjat naturens resurser sedan urminnes tider, men på senare tid med väldigt stor påverkan på den vilda världen. Det går att fortsätta nyttja våra vilda resurser på ett hållbart vis. En syn där balans får stå i fokus och där vi kan se oss som en del av väven.

I kursen får du utbildning inom olika områden som berör natur, skog- och jordbruk, jakt, fiske med en natursyn inriktad på etik, hänsyn och för att bevara och berika mångfalden i faunan. I kursen får du också läsa dig till Jägarexamen, delta i jakt, fiske, få kunskap om viltekologi, vattenmiljö, slakt samt tillvaratagande av råvaror genom en hållbar och ekologisk livsmedelshantering.

Kursens ledord är hållbarhet, etik och hänsyn och du får genom olika perspektiv och diskussioner skapa dig din egen bild av hur vi kan samspela med naturen och nyttja de resurser vi har på ett sätt som håller i längden.

Upplägg

På Allmän kurs – Natur, Jakt och Fiske läser du teoretiska ämnen utifrån dina behov. Tillsammans med skolans lärare lägger du upp en studieplan för dig, med de ämnen du läser. En vanlig vecka studerar du tillsammans med övriga deltagare på Allmän kurs under fyra dagar och har en dag med profilen Natur, jakt och fiske.

Du kommer att arbeta tillsammans med resten av klassen med grupparbeten kring exempelvis Jägarexamen och ni kommer att vara tillsammans på utfärder, fisketurer samt att dela tält och mycket annat som ni själva hittar på.

Exempel på praktiska kursmoment som ingår är bland annat höst- och vinterfiske. Tillvaratagning och rökning av fisk. Delta i olika former av jakt. Exkursioner till bland annat Sonfjället och Helags.

Du kommer att ha flera olika lärare utifrån vilka ämnen du läser och inom profilen kommer du få ta del av kunskap från flera kunniga föreläsare samt praktisk kunskap ute i skog och mark.

Vem kan söka Allmän kurs – Natur, jakt & fiske?

Du som söker är över 18 år och har intresse för friluftsliv och natur. Delar av kursen kommer att bedrivas utomhus, ute i naturen under årets alla årstider. Övernattningar i tält eller bivack kan förekomma. Därför är det viktigt att du är förberedd på och känner att du gärna vill utmana dig själv med lite strapatser och fysisk ansträngning.

Efter kursen

Förutom grundläggande behörighet till högskolan eller yrkeshögskolan kommer du att ha en god grund för ett livslångt lärande. Du kommer också ha nya kunskaper om naturliv och vara många erfarenheter rikare.

 • Kursens längd:

  Varierar beroende på dina förkunskaper
 • Kursdatum:

  HT: 14 augusti – 15 december 2023. VT: 8 januari - 7 juni 2024
 • Studietakt:

  100% Deltidsstudier är möjligt, dock minst 50 % av en heltid.
 • Studieform:

  Platsbundet
 • Kostnader:

  Bekräftelseavgift 650 kr (denna insats har du sedan tillgodo inför övriga avgifter).

  Serviceavgift om du bor på skolan 1550 kr eller om du inte bor på skolan 2300 kr per termin.

  Kostnader för fiskekort och jägarexamen tillkommer. 

  Kostnad för eventuell kost och logi tillkommer. 

 • Sista ansökningsdag:

  15 maj / 15 oktober. Extra antagning: Sök senast den 25 februari för att komma in v.11 och den 23 september för att komma in v.45.

Kontaktperson:

Inga Björk

Kursföreståndare Allmän kurs
E-post: inga.bjork@backedal.se
Telefon: 0680-166 82

Allmänna kurser

Allmän kurs – grundskolenivå

Behöver du läsa grundskolämnen? Då har du kommit rätt!   Allmän kurs - grundskolenivå ökar din förståelse för hur samhället fungerar....
LÄS MER about Allmän kurs – grundskolenivå

Allmän kurs – gymnasienivå

Gymnasieämnen för behörighet till vidare studier Vill du utvecklas utifrån dina förutsättningar? Vill du bättra på dina kunskaper och bli...
LÄS MER about Allmän kurs – gymnasienivå

Allmän kurs – Natur, jakt & fiske

Förena ditt intresse för naturliv, fiske och jakt med gymnasiestudier Vi välkomnar dig att söka kursen Allmän kurs - Natur,...
LÄS MER about Allmän kurs – Natur, jakt & fiske