Forntida Smide & Metallhantverk år 1

Ett tidlöst hantverk

Sedan urminnes tider har smeder gjort verktyg, kittlar, lås och konstnärliga utsmyckningar. Idag fyller smeder en roll i att fortfarande göra alla de föremålen, men även anpassa dem efter ett nutida behov. Styrkan ligger i den lilla produktionen där vi kan skräddarsy föremålen efter behoven.

Kursinnehåll

Forntida Smide och Metallhantverk, år 1 är en grundkurs. Kursens mål är att ge en bred grund i järnsmide och andra metalltekniker där vi hämtar inspiration från forntida tekniker och uttryck. Vi gör bland annat verktyg, beslag och andra bruksföremål. Du får även prova på att framställa kol och eget järn från grunden.

Du får en grundläggande orientering i olika arkeologiska fynd och du får även mäta upp och rekonstruera föremål från muséer. Utöver järnsmidet får du även prova smide i ädelmetall och en del hantverkstekniker i trä och snickeri – allt med historien nära.

Upplägg

På vår kurs ser en vanlig vecka ut så att vi är i smedjan måndag-torsdag och på skolan på fredagar för andra hantverk eller föreläsningar och genomgångar.

Du har hjälp av din lärare från morgonen fram till mitten av eftermiddagen då ni som grupp istället arbetar vidare själva och tacklar de problem som kommer upp tillsammans. Vi arbetar med traditionshantverk som ledord genom det vi gör och använder de gamla teknikerna, dyker ner i forntiden där vi hämtar inspiration av former och tänk.

I kursen ingår det även skolgemensamma föreläsningar, kulturevenemang och gemensamma aktiviteter några gånger per termin.

Vem kan gå Forntida smide & Metallhantverk?

Du som söker är intresserad av en hantverksmässig process, vill arbeta med händerna och tycker om att arbeta tillsammans med andra i gruppen. Inga förkunskaper krävs.

Efter kursen

När du har gått ditt år kan du söka till Forntida smide och metallhantverk, år 2. Du kan också prova att vara lärling, söka vidare till andra skolor eller fördjupa dig i smidet på egen hand. Oavsett så kommer du ha nytta av dina kunskaper från kursen.

Övrigt

Bäckedals smedja ligger några kilometer från skolan. Det går bra att gå, cykla eller åka buss eller åka i egen bil.

 • Kursens längd:

  2 terminer
 • Kursdatum:

  HT: 19 augusti - 18 december 2024. VT: 13 januari - 6 juni 2025
 • Studietakt:

  100%
 • Studieform:

  Platsbundet
 • Kostnader:

  Kursen är kostnadsfri, men avgift för service, material och eventuella studieresor tillkommer. Exakt summa varierar och meddelas i samband med antagningsbesked.

 • Sista ansökningsdag:

  1 maj

Kontaktperson:

Fler Hantverks- & Hållbarhetskurser

Forntida Smide & Metallhantverk år 1

Ett tidlöst hantverk Sedan urminnes tider har smeder gjort verktyg, kittlar, lås och konstnärliga utsmyckningar. Idag fyller smeder en roll...
LÄS MER about Forntida Smide & Metallhantverk år 1

Forntida smide & metallhantverk år 2

Fördjupa dig inom smide Vill du fördjupa dina kunskaper inom forntida smide? Undrar du hur dåtidens smeder gjort i olika...
LÄS MER about Forntida smide & metallhantverk år 2

Hållbar kunskap

En kurs för dig som vill lära dig av äldre tiders kunskaper och vår tids möjligheter för att leva ett...
LÄS MER about Hållbar kunskap

Människa Natur Teknik

Människa Natur Teknik, MNT, är en kurs där vi vill bevara, förmedla och utveckla kunskapen om samspelet mellan människa, natur...
LÄS MER about Människa Natur Teknik

Regenerativt lantbruk & Holistic management

Vill du bruka jord och natur på sätt som ökar biologisk mångfald och stärker ekosystem? Vill du lära dig om...
LÄS MER about Regenerativt lantbruk & Holistic management

Skinngarvning

Kursen för dig som vill arbeta med händerna och lära dig miljövänliga hantverk med hållbara traditioner Du kanske söker en...
LÄS MER about Skinngarvning

Textil – Hantverk, Historia, Hållbarhet

Från fiber till färdigt föremål Vill du lära dig mer om textilhantverk? Drömmer du om att väva eller sy för...
LÄS MER about Textil – Hantverk, Historia, Hållbarhet