Allmän kurs – gymnasienivå

Gymnasieämnen för behörighet till vidare studier

Vill du utvecklas utifrån dina förutsättningar? Vill du bättra på dina kunskaper och bli mer allmänbildad? Eller är du nyfiken på ett nytt sätt att studera på? Välkommen till Allmän kurs – gymnasienivå!

Den här kursen ger dig pusselbitarna som motsvarar gymnasiekompetens. Kursen ger dig också en större förståelse för hur världen ser ut och hur den hänger ihop. Den ger dig även förutsättningar för att gå vidare till högre studier och därigenom hitta fler möjliga vägar i livet.

Kursinnehåll

Du kommer att arbeta på djupet och på bredden och få en större förståelse för hur historia hänger ihop med samhällskunskap, religion, svenska och alla de andra ämnen du förväntas läsa för att klara av högre studier. Flera olika temadagar och friluftsdagar per termin ingår också i kursen.

Hur länge du studerar på Allmän kurs beror på vilken förkunskap du har. Har du ett annat modersmål än svenska får du extra stöd av våra engagerade lärare. Det gäller även om du av andra orsaker behöver särskilt stöd. Tillsammans lägger du och lärarna upp en studieplan för dig, med de ämnen du vill läsa. Studieplanen följs regelbundet upp genom mentorssamtal.

Upplägg

Här studerar du tillsammans med andra och utvecklas i din egen takt. Kursen vänder sig till dig som vill utvecklas utifrån den du är och från de förutsättningar du har. Allt detta medan du läser in de behörigheter du saknar. Din studietid hos oss baseras på din tidigare skolgång och/eller yrkeserfarenhet, och varierar därför mellan ett och tre år.

Du arbetar både enskilt och med andra. Vi hjälper varandra då vi ser gruppen som en resurs där vi kan ta tillvara på alla deltagares olika erfarenheter och kunskaper. Därför är det viktigt att du är närvarande på lektionerna. Läraren har en grundplan och sedan skapar vi kursen tillsammans. Delar av kursen arbetar vi tematiskt, vilket innebär att vi jobbar kring samma teman i flera olika ämnen.

Vem kan gå Allmän kurs – gymnasienivå?

Du kan läsa Allmän kurs från det att du fyllt 18 år, någon övre åldersgräns finns inte.

Efter kursen

Förutom grundläggande behörighet till högskolan eller yrkeshögskolan kommer du att ha en god grund för ett livslångt lärande, vare sig dina fortsatta studier sker på högskolan, som fortbildning i arbetslivet, eller som ett eget bildningsprojekt.

 • Kursens längd:

  1-4 år beroende på dina förkunskaper
 • Kursdatum:

  VT: 8 januari - 7 juni 2024. HT: 19 augusti - 18 december 2024
 • Studietakt:

  25-100%
 • Studieform:

  Platsbundet
 • Kostnader:

  Bekräftelseavgift 650 kr (denna insats har deltagaren sedan tillgodo inför övriga avgifter).

  Serviceavgift om du bor på skolan 1450 kr eller om du inte bor på skolan 2200 kr.  

  Kostnad för studielitteratur, eventuell kost och logi tillkommer. 

 • Sista ansökningsdag:

  15 maj / 15 oktober för antagning vid terminsstart. Extra antagning: Sök senast den 25 februari för att komma in v.11 och den 23 september för att komma in v.45.

Kontaktperson:

Inga Björk

Kursföreståndare Allmän kurs
E-post: inga.bjork@backedal.se
Telefon: 0680-166 82

Allmänna kurser

Allmän kurs – grundskolenivå

Behöver du läsa grundskolämnen? Då har du kommit rätt!   Allmän kurs - grundskolenivå ökar din förståelse för hur samhället fungerar....
LÄS MER about Allmän kurs – grundskolenivå

Allmän kurs – gymnasienivå

Gymnasieämnen för behörighet till vidare studier Vill du utvecklas utifrån dina förutsättningar? Vill du bättra på dina kunskaper och bli...
LÄS MER about Allmän kurs – gymnasienivå

Allmän kurs – Natur, jakt & fiske

Förena ditt intresse för naturliv, fiske och jakt med gymnasiestudier Vi välkomnar dig att söka kursen Allmän kurs - Natur,...
LÄS MER about Allmän kurs – Natur, jakt & fiske