Allmän kurs – Natur, Jakt och Fiske

by Administratör, 17 november, 2022

Skogen, Vattnet och Människan. När dimman lättar över vattnet, när du hör hunden skälla i skogen och drevet går, när du får följa råvaran från skog till bord är det mesta enkelt och självklart.

Är du intresserad av naturliv, jakt och fiske och vill förena intresset med gymnasiestudier?

Vi välkomnar Dig att söka kursen Natur, Jakt och Fiske. Kursen där du kombinerar teoretiska studier med praktiska moment. Förutom profilämnet Natur, Jakt och Fiske kan du läsa de ämnen som behövs för att du ska få grundläggande behörighet till högre studier.

Vad och för vem?

Kursens mål är att du som vill nå grundläggande behörighet till högre studier får en chans att göra det i vackra omgivningar och med anknytning till det rika friluftslivet i Härjedalen. Du som söker är en person med intresse för friluftsliv och natur. Delar av kursen kommer att bedrivas utomhus, ute i naturen under årets alla årstider. Övernattningar i tält eller bivack kan förekomma. Därför är det viktigt att du är förberedd på och känner att du gärna vill utmana dig själv med lite strapatser och fysisk ansträngning.

Kursinnehåll

På Allmän kurs – Natur, Jakt och Fiske läser du teoretiska ämnen utifrån dina behov. Tillsammans med skolans lärare lägger du upp en studieplan för dig, med de ämnen du läser. En vanlig vecka ser ut som så att du läser tillsammans med övriga deltagare på Allmän kurs under fyra dagar och har en dag med profilen Natur, Jakt och Fiske.

Du kommer att arbeta tillsammans med resten av klassen med grupparbeten kring exempelvis Jägarexamen och ni kommer att vara tillsammans på utfärder, fisketurer samt att dela tält och mycket annat som ni själva hittar på.

Exempel på praktiska kursmoment som ingår är bland annat höst- och vinterfiske. Tillvaratagning och rökning av fisk. Delta i olika former av jakt. Exkursioner till bland annat Sonfjället och Helags (den högsta toppen söder om polcirkeln, 1790 m.ö.h.).

Du kommer att ha flera olika lärare utifrån vilka ämnen du läser och inom profilen kommer du få ta del av kunskap från flera kunniga föreläsare samt praktisk kunskap ute i skog och mark.

I kursen får du utbildning inom olika områden som berör natur, skog- och jordbruk, jakt, fiske med en natursyn inriktad på etik, hänsyn och för att bevara och berika mångfalden i faunan. I kursen får du också läsa dig till Jägarexamen, delta i jakt, fiske, få kunskap om viltekologi, vattenmiljö, slakt samt tillvaratagande av råvaror genom en hållbar och ekologisk livsmedelshantering.

I samklang med naturen

Kursens ledord är Hållbarhet, Etik och Hänsyn och du får genom olika perspektiv och diskussioner skapa dig din egen bild av hur vi kan samspela med naturen och nyttja de resurser vi har på ett sätt som håller i längden.

Människan har nyttjat de resurser som naturen ger sedan urminnes tider men som på senare tid har kommit att bli mer en rovdrift på resurser, kraft och med ett stort avtryck på den vilda världen. Det är dags att vända det!

Det går att fortsätta nyttja våra vilda resurser på ett hållbart vis. En syn där balans får stå i fokus och där vi kan se oss som en del av väven.

Praktisk information

Antagning
Du kan söka till vår- och hösttermin men vi har också två extra antagningar. Sök senast den 25 februari för att komma in v.11 och den 23 september för att komma in v.45.

Terminstider:
vt: 9 januari – 2 juni 2023
ht: 14 augusti – 15 december 2023

Omfattning:
Du kan välja att studera heltid 100% eller deltid, dock minst en studietakt på 50%. Allmän Kurs – Natur, Jakt och Fiske är det första året av tre där du som fullföljt det första året kan söka ytterligare två år med mer utmaningar, kunskap och friluftsliv. Kontakt: info@backedal.se, 0680-16670 (exp).

Kostnad:
På kursen betalar du en serviceavgift och för material. Ytterligare kostnader kan tillkomma gällande litteratur för jägarexamen, avgift för övning/test på skjutbana och fiskekort.

Bo på skolan:
Du kan bo på skolans internat. Du hyr ett eget rum där sängkläder och handdukar ingår. Du får också mat på skolan både på vardagar och helger. Att bo på skolan ger dig stort utrymme för gemenskap och intressen!

Bäckedals folkhögskola är känd för sin varma och positiva miljö där alla kan känna sig välkomna.

 

 

Allmän kurs - natur, jakt, fiske vt 2023 Allmän kurs - natur, jakt, fiske kursstart 13 mars 2023 Allmän kurs - natur, jakt, fiske ht 2023